Braniteljsko domoljubna stranka Hrvatske predlaže Zakon o dokazivanju porijekla imovine kojim bi svaki subjekt za kojeg institucije hrvatske države utvrde nesrazmjer imovine i primanja morao dokazati porijeklo svoje imovine.

Zavisno o nesrazmjeru primanja i imovine, zakon bi bio podjeljen u nekoliko kategorija, od dokazivanja samo osobne imovine, dokazivanja imovine uže i šire obitelji, postoji opravdana sumnja kako se radi o organiziranom kriminalu svim subjekti bi morali dokazati porijeklo imovine.

U svim slučajevima opravdane sumnje sva imovina bi bila preventivno privremeno zaplijenjena, svi koji ne mogu dokazati porijeklo imovine, ista bi bila trajno oduzeta.

Spomenuti zakon na snazi je u nekoliko država Europe. Najpoznatiji je onaj u Italiji.

Treba napomenuti kako i danas institucije hrvatske države, pogotovo Ministarstvo financija preko OIB-a (Osobni identifikacijski broj) osobnih i pravnih subjekata mogu pratiti odnos primanja/imovina. Poznato je kako svaka transakcija ostavlja trag, pa stoga nije i ne bi bilo teško pratiti povijest traga novca i upravo iz tog razloga implementacija Zakona o dokazivanju porijekla imovine ne bi bila problem. Prema Direktivi 2014/42/EU Europskog parlamenta i Vijeća od 03.travnja 2014. o zamrzavanju i oduzimanju predmeta i imovinske koristi ostvarene kaznenim djelima u Europskoj uniji
Republika Hrvatska ima obavezu oduzeti ili zamrznuti imovinu stečene nezakonito. Prema Članku 1.
utvrđuje se minimalna pravila o zamrzavanju imovine s ciljem mogućeg naknadnog oduzimanja i o oduzimanju imovine u kaznenim stvarima. Spomenuta Direktiva nalaže članicama Europske unije usklađenje nacionalnog zakonodavstva te primjenu.

Zašto Braniteljsko domoljubna stranka ne podržava Zakon o ispitivanju porijekla imovine ?

U bivšoj državi postojao je Zakon o ispitivanju porijekla imovine i oduzimanju nezakonito stečene imovine koji je trebao pratit porijeklo imovine, no po istom zakonu malo je osoba procesuirano, a još manje imovine oduzeto. Zakon je više služio kao pokriće i stvaranje javne percepcije kako se tadašnje vladajuće elite javno zalažu i bore protiv otuđenja tada društvene imovine. Te iste vladajuće elite i njihovi nasljednici vladaju i danas.

Braniteljsko domoljubna stranka Hrvatske, uvijek naglašava kako je potrebno pratiti procese iz kojih se mogu shvatiti krajnje namjere. U našem tekstu Zbrinut ćemo narod a ne sebe objasnili smo procese u kojima se
bivša socijalistička oligarhija dobro prikrila u nove demokratske forme, rasprodavala dobra, bogatila se, školovala, donosila propise i zakone kojima su sebi pogodovali.

70 – ih godina prošlog stoljeća u Hrvatskoj i ostalim republikama SFRJ počinje organizirana pljačka dobara od strane tadašnjih čelnih ljudi. Iako se pljačke dešavaju po istom načelu, one su u Hrvatskoj izražajnije.

Kako bi prikrili namjere, u bivšoj državi 1984 donešen je Zakon o ispitivanju porijekla imovine i oduzimanju nezakonito stečene imovine. Svakako treba napomenuti da je taj zakon Sabor socijalističke Republike Hrvatske stavio van snage 27.04.1990. Ukazom o proglašenju Zakona o prestanku važenja Zakona o ispitivanju porijekla imovine i oduzimanju nezakonito stečene imovine prije formiranja demokratske i višestranačke vlasti.


SABOR SOCIJALISTIČKE REPUBLIKE HRVATSKE
Predsjednik Predsjedništva SR Hrvatske
Ivo Latin, v. r.
Predsjednik Vijeća udruženog rada
Milan Janus, v. r.
Predsjednik Sabora
dr Anđelko Runjić, v. r.
Predsjednik Vijeća općina
mr Mirko Šetina, v. r.
Predsjednik Društveno-političkog vijeća
mr Zvonimir Novak, v. r.

Dok su branitelji branili i oslobađali Domovinu Hrvatsku, socijalistička oligarhija dobro prikrivena u nove demokratske forme rasprodavala je dobra, bogatila se, školovala, donosila propise i zakone koje su sebi pogodovali, vrijeme je da se podnesu računi !

Iz svega navedenog jasno je zašto Braniteljsko domoljubna stranka Hrvatske ne želi Zakon o ispitivanju porijekla imovine, kojim bi državne institucije morale subjektima dokazivati nelegalno stečenu imovinu, već predlažemo Zakon o dokazivanju porijekla imovine kojim bi svaki subjekt (odgovorna osoba za pravne subjekte) za koje postoji opravdana sumnja u nesrazmjer prihoda i imovine porijeklo svoje imovine morao sam dokazati.

Zakon o ispitivanju porijekla imovine samo bi bio slijed istog zakona koji u bivšoj državi nije dao nikakve učinke.

Savez sa narodom

Za Hrvatsku Uvijek!

Braniteljsko domoljubna stranka Hrvatske.

Autor naslovne fotografije: Press

Visit Us On Facebook