“Dobri ljudi moraju umrijeti, ali smrt ne može ubiti njihova imena.”
– danska poslovica

Veliko hvala dragom prijatelju Toniju Hnojčiku na njegovoj nesebičnoj pomoći. Pokoj vječni daruj mu Gospodine, svjetlost vječna svjetlila njemu. S nama je.

Članovi Braniteljsko domoljubne stranke Hrvatske.

Na današnji dan prije godinu dana preminuo je jedan od najpoznatijih i najboljih hrvatskih fotografa Toni Hnojčik (1951. Daruvar – 2018. Zagreb). Ostavio je trajan trag u povijesti hrvatske medijske, umjetničke i ratne fotografije, ali i češke. Hnojčik je bio pripadnik češke nacionalne manjine i student fotografije na prestižnoj akademiji FAMU u Pragu. Svoj veliki doprinos fotografijom dao je nacionalnim manjinama Hrvatske, ali posebno se istaknuo kao ratni fotoreporter s prvih crta bojišnice u Slavoniji.

Bio je vrstan fotoreporter, rijetko viđene energije i strasti za fotografijom koja mu je značila više od života. Tijekom Domovinskog rata Hnojčik je bio stalno na prvim crtama bojišnice, njegova je hrabrost bila nezamisliva običnom čovjeku, ali Hnojčik je po svemu bio neobičan – genijalni individualac. Radio je u brojnim tiskanim medijima i za televiziju, a dobio je i nekoliko vrijednih nagrada; »Zlatnu kameru«, godišnju nagradu HND-a, i »Zlatni objektiv«, nagradu Hrvatske udruge radija i novina. Njemačka televizija o Hnojčiku je snimila dokumentarni film, a objavio je monografiju “To sam radio u ratu, sine”. Hnojčika nisu zanimali slava, nagrade, povlastice ni društveni status, niti je radio na svojoj promidžbi. Živio je fotografiju i za fotografiju. Nakon umirovljenja radio je kao fotograf i urednik fotografije na portalu www.nacionalnemanjine.hr, te na još nekim portalima.

U Domovinskom ratu napravio je ono što se niti jedan drugi hrvatski fotograf nije usudio – Hnojčik je bio bajker i motorom je odjurio na okupirano područje te pod kišom metaka snimio fotografije okupiranog Pakraca koje su objavili svjetski mediji.

U odnosu na ostale hrvatske fotografe, Hnojčik je poseban i po tome jer je jedini imao izložbe koje je vidjelo stotine tisuća ljudi. Prva je bila 2017. na Zrinjevcu u Zagrebu, iste godine imao je izložbu i u Gradskom polgavarstvu Grada Zagreba koju je otvorio gradonačenik Milan Bandić, a druga je otvorena posthumno 2018. na Zrinjevcu. Tu izložbu, kao i prve dvije spomenute organizirala je Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba.

Izvor teksta:
http://nacionalnemanjine.hr/toni-hnojcik-sjecanje/?fbclid=IwAR163Vd5MjSMVzR1i94wJ9ChCdzRXY8gHR4vpLMEHnX_F20YYd_wNDR6HMY

Za Hrvatsku uvijek.

Braniteljsko domoljubna stranka Hrvatske !

Visit Us On Facebook