12.06.2020. potpisnici platforme Savez sa narodom uputili su Državnom izbornom povjerenstvu, Hrvatskoj radio televiziji, medijima s državnom koncesijom otvoreno pismo slijedećeg sadržaja.

Poštovani,

9. lipnja 2020. godine na Hrvatskoj radio televiziji u emisiji Otvoreno, tema gospodarstvo, sudjelovali su predstavnici Hrvatske demokratske zajednice, Socijaldemokratske partije Hrvatske, Mosta nezavisnih lista te Domovinskog pokreta Miroslav Škoro iznoseći svoje predizborne gospodarske programe ili stavove pred nadolazeće izbore zastupnika u Hrvatski sabor, što je grubo kršenje Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, članka 28-30. kao i Zakona o elektroničkim medijima.

Obzirom kako su izbori raspisani za 05.07.2020., rok za predaju lista je 16.06.2020, prema Zakonu o izborima zastupnika u Hrvatski sabor (članak 28) izborna promidžba može početi tek danom objavljivanja lista Državnog izbornog povjerenstva.

Zakon o izboru zastupnika u Hrvatski sabor te Zakona o elektroničkim medijima jasno propisuju u kojem periodu je dozvoljeno iznošenje predizbornih programa i sadržaja sa svrhom izborne promidžbe na javnoj televiziji, kao i medijima koji imaju državnu koncesiju. Emitiranje bilo kakvih sadržaja pojedinih političkih stranaka ili grupa koje se mogu okarakterizirati kao izborna promidžba izvan navedenog vremena, grubo je kršenje Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor te Zakona o elektroničkim medijima.

Favoriziranje određenih političkih stranaka ili grupa skoro 30 dana prije izbora, u vremenu koje zakonom nije predviđeno za sadržaje koji spadaju u izbornu promidžbu, od HRT-a te medija sa državnom koncesijom dovodi u podređeni položaj ostale političke stranka i grupe. Samim time u suprotnosti je s Ustavom Republike Hrvatske.

Potpisnici zajedničkog dokument političkih polazišta članica platforme “Savez sa narodom”

Za dom spremni !

Istina i domovina! Bog i Hrvati! Za Hrvatsku uvijek!

Visit Us On Facebook