Home » dnevna politika » Osvrt Braniteljsko domoljubne stranke Hrvatske na posjet predsjednika Republike Srbije gos. Aleksandra Vučića Republici Hrvatskoj

Arhiva

Osvrt Braniteljsko domoljubne stranke Hrvatske na posjet predsjednika Republike Srbije gos. Aleksandra Vučića Republici Hrvatskoj

Od samog vrha vlasti Republike Srbije te većine srpskih medija, svakodnevno slušamo neprimjerenu retoriku, vrijeđanje, komentiranje i miješanje u unutarnju politiku i zbivanja u Republici Hrvatskoj, neutemeljene lažne optužbe, međunarodno blaćenje, prezentacije hrvatskog naroda i Republike Hrvatske kao genocidne zločinačke tvorine.

Nastavkom politike stogodišnje velikosrpske pretenzije i hegemonije sadašnje srpske vlasti,  (o kojoj smo nedavno pisali http://bdshr.hr/ne-srljajte-kao-guske-u-maglu-100-godina-velikosrpske-hegemonije-lazi-i-hrvatskih-jama-stradanja/ ),

Braniteljsko domoljubna stranka Hrvatske ( u daljnjem tekstu BDSH ) smatra:

 • Iznenadni poziv predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović predsjedniku Republike Srbije gos. Aleksandru Vučiću i njegov dvodnevni posjet Republici Hrvatskoj, bio je ishitren, nedovoljno pripremljen, te nepotreban.
 • Predsjednik Srbije gos. Aleksandar Vučić prilikom svog posjeta Republici Hrvatskoj, nekoliko puta je ponizio žrtve, stradale, udovice poginulih branitelja, hrvatski narod i Republiku Hrvatsku.
 • Nije se ispričao za poticanje, te sudjelovanje u agresiji na Republiku Hrvatsku u svoje osobno ime, kao i Republike Srbije.
 • U nekoliko navrata je najavio nastavak velikosrpske politike (sličan govoru u okupiranoj Glini 1995. godine) spram Republike Hrvatske.
 • BDSH je u potpunosti neprihvatljivo formiranje međudržavne ekspertne skupine, koja će u sljedeće dvije godine pokušati utvrditi spornu granicu između država. Pogotova je sporna odluka o međunarodnoj arbitraži ako do dogovora ne dođe. Obzirom da se radi o područjima koja su katastarski pripadala Socijalističkoj Republici Hrvatskoj, osamostaljenjem je republička granica postala vanjska granica Republike Hrvatske.
 • BDSH pozdravlja dogovor o razmjeni informacija o nestalim osobama u Domovinskom ratu.
 • BDSH pozdravlja obećanje predsjednice Republike Hrvatske i predsjednika Republike Srbije za ispunjenje europskih normi prava etničkih nacionalnih manjina.
 • BDSH pozdravlja obećanje predsjednika Republike Srbije o prestanku progona hrvatske etničke manjine u Republici Srbiji i ostvarivanju prava kakva danas uživaju pripadnici srpske etničke manjine u Republici Hrvatskoj.
 • BDSH očekuje da će srpske vlasti u skoro vrijeme stvoriti uvijete za pripadnike hrvatske etničke manjine u Republici Srbiji kao što su hrvatske osigurale srpskoj etničkoj manjini u Republici Hrvatskoj, te će se u vrlo skoro vrijeme u beogradskom Sava centru održati Veliki sabor hrvatskog nacionalnog vijeća iz Republike Srbije, kao što je neki dan održana Velika skupština Srpskog Narodnog Vijeća u Republici Hrvatskoj.
 • BDSH poziva srpski narod, predstavnike srpske države na usvajanje europskih normativa s ciljem unapređenja odnosa između dva naroda.
 • BDSH poziva srpski narod da pokrenu postupke suočavanja sa prošlošću i sadašnjošću te na osnovi dokumenata i činjenica napuste vlastitu demagošku povijest punu mitova, biraju vlast koja će im iste procese započeti i omogućiti.
 • BDSH poziva pripadnike srpske etničke manjine u Republici Hrvatskoj da prestanu biti sredstvo velikosrpske politike kojima su uvlačeni u ratove protiv domovine i hrvatskog naroda, te se odmaknu od pojedinaca koji su ih 90-ih izdali, a sada nanovo zbunjuju.
 • BDSH poziva institucije i hrvatske državnike da do dogovora oko odštete uvjetovane agresijom Republike Srbije na Republiku Hrvatsku koju je Republika Srbija dužna platiti Republici Hrvatskoj, te javne isprike vlasti Republike Srbije, ne primaju visoke dužnosnike Republike Srbije, naročito uz visoke državničke počasti.

Agresija na Republiku Hrvatsku 1990-ih izvršena je na temelju dokumenta Memoranduma SANU, koji je stvorila Srpska akademija znanosti i umjetnosti. Zajednički nazivnik tog memoranduma bio je “Svi Srbi pod svaku cijenu moraju ostati u istoj državi”. Zapadne granice Srbije zacrtane su na potezu Virovitica, Karlovac i Karlobag.

Nakon poraza u ratu sa Hrvatskom, naročito nakon pada režima Slobodana Miloševića, te uspostavom demokratskije vlasti u Republici Srbiji, odnosi dvije države bili su u uzlaznoj putanji. Ubojstvom predsjednika Vlade Republike Srbije Zorana Đinđića, prestaju procesi demokratizacije, jačaju ultranacionalističke radikalne velikosrpske stranke. Voljom birača Srbije uskoro preuzimaju vlast. U Srpskoj akademije nauka i umjetnosti usvojen je novi Memorandum SANU2 u kojem su najbitnije odrednice današnje srpske politike:

 • umanjiti krivicu Republike Srbije i srpskih oružanih snaga za počinjene zločine i za izazivanje ratova u Republici Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Kosovu.
 • izjednačiti krivicu svih strana u ratu (žrtve i agresora)
 • mirnim putem ostvariti izgubljeno u ratu

Nova srpska vlast kroz stalne neprimjerene i neutemeljene izjave i napade, komentiranjem i miješanjem u unutarnju politiku i zbivanja u Republici Hrvatskoj, međunarodnim ocrnjivanjem Hrvatske, lažima i falsifikatima prikazujući hrvatski narod fašističkim i genocidnim, dizanjem medijskim tenzija iz same Republike Srbije kao i glasnika Srpskog narodnog Vijeća “Novosti”, uvelike utječe da odnosi između dvije države padaju na najnižu razinu.

Sam dolazak predsjednika Republike Srbije u Republiku Hrvatsku okarakteriziran je u Republici Srbiji kao životno opasan. Srpski političari i mediji dižu tenzije navodne ugroženosti Predsjednika Republike Srbije, te pripadnika srpske etničke manjine u Republici Hrvatskoj. Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavljuje:  “Država Srbija i predsjednik Vučić ni na koji način nisu izazvali lošu atmosferu u odnosima sa Zagrebom. Nikada od Vlade Srbije nije došla prva varnica. Nikada nismo pokrenuli polemiku, već smo samo komentarisali ono što je dolazilo iz Zagreba, nekada možda i malo oštrije”.

Predsjednica Vlade Republike Srbije na dan posjeta predsjednika Republike Srbije srpskim medijima izjavljuje: “Srbija pruža ruku Hrvatskoj, ali da sa druge strane ne čuje spremnost za dijalog. U ovom trenutku nemamo dijalog. Ne očekujem naročito velike rezultate posete predsednika Aleksandra Vučića Zagrebu koji je, uprkos za mene neverovatnoj atmosferi u jednoj članici EU, opet pokazao pruženu ruku. Nije u redu da nekog državnika pozovete u posetu, da on na to pristane i da onda imate onakvu reakciju kao što ste imali. Danas imamo čak i proteste u Zagrebu sa neverovatnim transparentima za mene”.

Jedan od "neverovatanih" transparenta po srpskoj predsjednici Vlade, Ani Brnadić

Dodala je da je  ministar odbrane Aleksandar Vulin samo reagovao na, kako je rekla, neverovatne izjave iz Zagreba. “Srbija spušta loptu i pruža ruku Hrvatskoj. Niko nije više uložio u hrvatsku manjinu u Srbiji od Vlade Aleksandra Vučića, ali to izgleda nije važno.

 

Slikovita poruka, iza Ane Brnabić i Aleksandra Vulina prilikom davanja službenih izjava stajao je "cijeli generalštab" vojske Republike Srbije.

Porfirije u prostorijama Mitropolije zagrebačko-ljubljanske  istaknuo je kako je njegovo osobno iskustvo da je srpski narod u Hrvatskoj “uplašen” i da “živi u nekoj vrsti apatije i samozatvorenosti, u nekoj vrsti odustajanja od sebe” i zato je posjet srbijanskog predsjednika proglasio “ohrabrenjem” za srpski narod.

Vrhunac posjete bilo je sudjelovanje predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsjednice Republike Hrvatske na Velikoj skupštini Srpskog Narodnog Vijeća u koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski” u Zagrebu kojoj je nazočilo nekoliko stotina “vazda ugrožanih” članova SNV-a, pretežno pripadnika poraženih i aboliranih pripadnika vojske i čelnika tzv. SAO Krajine.

Predsjednik Srbije gos. Aleksandar Vučić u svom govoru naveo je pozitivne primjere doprinosa pripadnika srpske etničke manjine kroz povijest kao Nikole Tesle, naglašavajući rođenog od majke Srpkinje i oca Srbina.

Prof. Ljubica Štefan,  Tesla je sam govorio  kad je u svom dnevniku pisao da je njegov djed taj nadimak dobio zbog toga jer je "imao isturene prednje zube pa ga je narod prozvao Tesla prema alatki kojom se obrađuje drvo i otud i moje sadašnje prezime Tesla". U tim tekstovima je stajalo "Drago mi je što me i Hrvati smatraju svojim jer su moji preci hrvatski koljenovići Draganići iz Zadra. Kao hrvatski plemići u 16. stoljeću došli su u Liku i tu ostali. U Liku su moji prepreci došli preko Novog Vinodola. Preci moje majke, Kalinići, također su hrvatski plemići iz Novog Vinodola. Moj pradjed stjecajem okolnosti morao je otići u Bosansku krajinu (turska Hrvatska) i tamo se oženio pravoslavnom djevojkom i prešao na pravoslavlje. On je imao isturene prednje zube pa ga je narod prozvao Tesla prema alatki kojom se obrađuje drvo i otud i moje sadašnje prezime Tesla. To je zapravo nadimak. Moj djed je bio časnik u ličkoj regimenti, a moj otac pravoslavni prota

Kroz vrlo vješto i ležerno obraćanje u pozdravom govoru gos. Vučić pozdravlja Veliku skupštinu Srba u Hrvatskoj, Srpsko Nacionalno Narodno Vijeće. Podsjetili bi, radilo se o Velikoj skupštini Srpskog Narodnog Vijeća. Obzirom da riječ “Nacionalan”  omeđuje prostor, jasna je poruka srpskog predsjednika Srbije. Između ostalog ispričao je priču o posjetu peteročlanoj srpskoj povratničkoj obitelji u Gvozdu ( Vrginmostu ). Vučić tješi obitelj kao njegovom posjetom oni privremeno nisu meta, već on ( aludirajući na konstantnu životnu ugroženost Srba u Republici Hrvatskoj), kako su se prilikom posjetu Gvozdu pojedini pripadnici srpske etničke manjine skrivali u kutevima sale , bojeći se da ne bi bili snimljeni i viđeni u medijima. Cijeli govor bio je pažljivo prožet sa nadom u novu suradnju Hrvata i Srba uz dozu dobro upakirane poznate demagogije i mitova navodne ugroženosti srpske etničke manjine.

Ono što najviše zabrinjava je podaničko ponašanje čelnika srpske etničke manjine iz Republike Hrvatske spram Predsjednika Republike Srbije, te posprdan način na koji im se Vučić obraćao.

Visit Us On Facebook