Oltar (žrtvenik), mjesto na kojem se prikazuje i slavi žrtva Novog saveza, simbolizira posljednju večeru razapetog Krista, otkupitelja naših grijeha.

Riječ Domovina dolazi nam od riječi “Dom”, mjesto koje nam pruža toplinu , sigurnost i pripadnost, dok Domovina oživljava posebno jedinstvo nacionalnog zajedništva, životnog okoliša i duhovnih vrijednosti.

Oltar Domovine je mjesto od posebnog pijeteta na kojem iskazujemo počast za one koji su položili svoje živote i žrtvovali se za naš Dom i cjelokupnu Domovinu.

Na južnim proplancima Medvjednice, na brdu Mali Plazur (značajnije djelomično obnovljenog u samostalnoj Hrvatskoj) u krugu starog grada i utvrde Medvedgrad iz 13. stoljeća, na Dan državnosti 30.05.1994. predsjednik Franjo Tuđman otvorio je Oltar Domovine kao mjesto na kojem će se moći odati poštovanje hrvatskoj domovini i svima koji su patili i položili živote za našu slobodu.

Ostaci  sjeverne kule starog  grada utvrde Medvedgrad prije obnove

Spomen obilježje rad je kipara Kuzme Kovačića a tvore ga kamene kocke od različitih vrsta kamena i nejednake visine te šest staklenih plavih ploča, koje kao da su se po zemlji posložile u hrvatski grb. Na kamenim kockama isklesani su hrvatski motivi iz vremena kneza Branimira, Veliki križ, te stihovi hrvatske himne. Oko i na spomeniku položeno je 29 staklenih plavih i bijelih “kapi”. Kameni blokovi skulpture izgrađeni su od kamena iz svih hrvatskih županija. U sredini se nalazi “vječna vatra”.

Koliko je predsjedniku Tuđmanu bio važan kompleks starog grada Medvegrada i spomen obilježje Oltar domovine govori i činjenica da je iako ozbiljno bolestan svoj posljednji javni posjet i govor održao upravo na Medvedgradu.

Dana 1. studenoga 1999. godine, baš na blagdan Svih Svetih, prvi predsjednik Republike Hrvatske i njezin utemeljitelj dr. Franjo Tuđman posljednji put se pojavio prije svoje smrti u javnosti. Bilo je to na Oltaru Domovine na Medvedgradu koji je nakon predsjednikove smrti postao zapušten i zaboravljen iz čisto političkog revanšizma i općeg obračuna sa svim oblicima potvrde hrvatske državnosti i borbe  za slobodu (promjena  Dana Državnosti, ukidanje dvodomnog Sabora, ukidanje počasne hrvatske vojske pred parlamentom, novi državni blagdani, opći proces tzv. detuđmanizacije na svim razinama i dr.).

Nakon 2000-te godine promjenom vlasti, nova Račanova SDP-ova vlast prestaje brinuti o spomen obilježju, ukidaju zaštitu počasne Hrvatske vojske te je spomen područje uslijed vandalizma i nebrige pretrpjelo velika oštećenja.

Godinama se Republika Hrvatske i grad Zagreb ne mogu dogovoriti oko financiranja i održavanja cjelokupnog kompleksa starog grada Medvedgrada i spomen obilježja Oltara Domovine. Danas o kompleksu brine Javna ustanova “Park prirode Medvjednica”.

Očito je da je svim vlastima u Republici Hrvatskoj nakon 2000. godine Oltar Domovine teret. Kako drugačije objasniti činjenicu da je kompleks otvoren jedino vikendom uz prethodnu najavu.

.

Sve svjetske države i njihove vlasti sa ponosom i pijetetom brinu o sličnim mjestima. Strani državnci i delegacije posjetom i odavanjem počasti na takvim mjestima, odaju poštovanje i pijetet prema državi domaćinu. Obveznim protokolarnim posjetom Oltaru Domovine, svi visoki strani državnici i delegacije koji su u službenoj posjeti Republici Hrvatskoj, kao za nedavnog posjeta predsjednika Republike Srbije gos. Aleksandra Vučića, odali bi počast i pijetet prema našoj Domovini, Republici Hrvatskoj.

Dan sjećanja, posvećen je onima koji su izgubili živote služeći u američkim oružanim snagama. Tim povodom, po tradiciji, američki predsjednik polaže vijenac na Nacionalnom groblju u Arlingtonu, na domak Washingtona

Oltar Domovine danas jasno pokazuje sramnu sliku našeg društva i vlasti spram vjekovnom stradanju Hrvatskih Vitezova, posebno one posljednje, kojoj smo svjedočili u Domovinskom ratu.

Oltar naše Domovine morat će pričekati neku novu hrvatskiju i domoljubniju Vladu, koja će velika proračunska sredstva koja danas odvaja za civilne”mlatopraznoslamačke” udruge kojima je jedini cilj stvaranje i održavanje kaosa te animoziteta prema svemu hrvatskom, za one koji pod krinkom “antifašizma” obnavljaju spomenike i događaje koji veličaju četničke, boljševičke i četničko probuđene novonastale partizanske zločince i krvnike, a da  pri tom potpuno zanemaruju nevine hrvatske žrtve, pa i one na prostoru Medvjednice i podsljemenske zone koje su partizani 1945. godine počinili nad civilima,  usmjeriti na obvezne školske programe koji će uključivati posjete naše djece glavnom gradu i Oltaru Domovine te sličnim mjestima stradanja hrvatskog naroda.

Oltar naše Domovine morat će pričekati nekog hrvatskijeg i domoljubnijeg gradonačelnika grada Zagreba, koji će bar dio od preko 1.000.000 turista koji godišnje posjete Zagreb, uz povijesne znamenitosti grada znati preusmjeriti i prema starom gradu Medvedgradu i spomen obilježju Oltaru Domovine.

Do tada će posjetitelji, pogotovo oni inozemni, radnim danom i dalje dolaziti u nemalom broju, sa nevjericom i razočaranjem nailaziti na zatvorena vrata ?

Oltar naše Domovine zasigurno će morati pričekati neku hrvatskiju i domoljubniju Hrvatsku koja će znati cijeniti znoj, patnju, krv i živote položene za našu slobodu ili će postati ruševina straha i trepeta kao što je stari grad Medvedgrad to bio do 1994. godine.

Stari grad Medvedgrad i spomen područje Oltar Domovine, kao ruševina ili pomno održavano i obnavljano mjesto, budućim generacijama pričat će priču o nama i našem vremenu. Koju, ovisi samo o nama.

Braniteljsko domoljubna stranka Hrvatske poziva hrvatski narod i ostale državljane, posjetite stari grad Medvedgrad, odajte poštovanje poginulima za našu slobodu i usput sa ponosom uživajte u panorami našeg glavnog grada. Natjerajte institucije hrvatske države da Vam posjet omoguće svaki dan.

“Vječna vatra” na Oltaru Domovine odavno ne gori. BDSH zahtjeva od institucija hrvatske države, ako Vam je težak teret Oltara Domovine, tog svetog mjesta stradanja hrvatskog naroda, prepustite ga nama, HRVATSKIM BRANITELJIMA. Mi ćemo se znati organizirati, nanovo upaliti plamen vječne vatre na Oltaru Domovine, brinuti se srcem i dušom, čuvati ga našim životima, kao što smo obranili, oslobodili i očuvali cijelu Domovinu.

 

Za Hrvatsku uvijek !

Savez sa narodom.

Braniteljsko domoljubna stranka Hrvatske.

 

 

 

 

Visit Us On Facebook