Iz povijesti.

Na današnji dan 10.04.1941. u Zagrebu je zamjenik poglavnika Ante Pavelića i zapovjednik cjelokupne vojne sile Slavko Kvaternik službeno putem  Radio-Zagreba u 13 sati  proglasio Nezavisnu državu Hrvatsku.

“Hrvatski narode! Božja providnost i volja našeg saveznika, mukotrpna višestoljetna borba hrvatskog naroda, velika požrtvovnost našeg poglavnika dr. Ante Pavelića i ustaškog pokreta u zemlji i inozemstvu, odredili su da danas, pred dan uskrsnuća Božjeg sina, uskrsne i naša Nezavisna Država Hrvatska.” (na dan proglašenja bio je Veliki četvrtak uoči Uskrsa).

Nezavisnost je prije službenog proglašenje u Zagrebu , proglašena u Čakovcu 07.04.1941.,u Bjelovaru 08.04.1941.

Proglašenje Nezavisne države Hrvatske u Bjelovaru 08.04.1941.

Hrvatski narod je nakon 23 godine velikosrpske tiranije sa velikom radošću pozdravio stvaranje Nezavisne države Hrvatske.

 

Zagreb, 1941. godine

Predsjednik Hrvatske seljačke stranke Vlatko Maček ( jedna od najjačih političkih opcija u tom vremenu ) izjavio je: “Hrvatski narode! Pukovnik Slavko Kvaternik, vođa nacionalističkog pokreta u zemlji, proglasio je danas slobodnu i nezavisnu hrvatsku državu na cjelokupnom historijskom i geografskom području Hrvatske, te preuzeo vlast. Pozivam sav hrvatski narod, da se novoj vlasti pokorava. Pozivam sve pristaše HSS-a koji su na upravnim položajima, sve kotarske odbornike, općinske načelnike i odbornike itd, da iskreno surađuju s novom narodnom vladom.”

 

Vladimir Matija Adam Vladko Maček (Jastrebarsko, 20. srpnja 1879. – Washington, DC, 15. svibnja 1964.), bio je hrvatski pravnik i političar.

 

Povijesne okolnosti prije stvaranja NDH

U našim tekstovima Braniteljsko domoljubna stranka u više navrata objasnila je povijesna događanja i odnose ( pogotovo u tekstu:” Ne srljajte kao guske u maglu! 100 godina velikosrpske hegemonije, laži i hrvatskih jama stradanja” ), na taj način smo pokušali objasniti povijesne procese velikosrpske demagogije koji se mogu usporediti sa procesima 90-ih pa i današnjim.

Ne srljajte kao guske u maglu! 100 godina velikosrpske hegemonije, laži i hrvatskih jama stradanja.

 

Službena zemljopisna karta Nezavisne države Hrvatske iz 1943. godine

 

Ubrzo nakon proglašenje NDH, tijekom rata, naročito u “tzv. oslobađanju” i nakon poraza Sila osovine, čijem vojnom savezu pripadala je NDH, velikosrpskočetnički teroristi i “oslobodioci” nove komunističke vlasti (sastavljene velikim dijelom od velikosrpskih komunista i četnika te hrvatskih boljševika i orjunaša ) počinili su brojne masovne zločine nad hrvatskim stanovništvom.

“Hrvati moraju umrijeti da bi Jugoslavija živjela” – izrekao je jedan od najbližih Titovih suradnika Milovan Đilas. Upravo je Đilas bio jedan od kreatora pisanja lažno pisane povijesti NDH. Osnivane su razne poslijeratne komisije (najpoznatija je Zemaljska komisija za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača Hrvatske) u kojima su prepravljani izvornici, falsificirani i dodavani dokumenti te uzimani iskazi pod prisilom u kojima su terećeni drugi. Besramno mijenjajući činjenično stanje nisu se libili uklanjati ni Hrvate iz vlastitih redova koji se nisu slagali sa neistinama. 

Vlasti NDH vodile su temeljitu dokumentaciju. Cijela arhiva je nakon rata iz Zagreba izmještena u Beograd. Današnje vlasti Republike Srbije upotrebljavaju termin “zarobljena” !!!???. Neshvatlivo je kako do sada niti jedna Vlada i institucije Hrvatske države nisu poduzele ozbiljnije korake u nastojanju povrata arhive, kako bi se na osnovu dokumenata utvrdilo činjenično stanje. Svakodnevno su nam dostupni novi dokumenti, koji bitno mijenjaju lažno pisanu povijest. Na žalost, takva istraživanja nisu sustavna, već su plod privatne inicijative pojedinaca.

 

Za pretpostaviti je da je dio građe uništen i prepravljen, ni i kao takva prijetnja je vlastima Srbije. Ovih dana javnosti se obratio ministar obrane Republike Srbije Aleksandar Vulin (veliki mrzitelj sveg hrvatskog) : “Ne planiramo vratiti arhivsku građu o NDH” . U tekstu se navodi da će kopije arhivske građe biti dostupna uz dozvolu Vlade Republike Srbije u skladu sa sigurnosnim procjenama i interesima. Obzirom da danas postoji tehnologija kojom se vrlo lako može utvrditi radi li se o orginalnom dokumentu ili krivotvorini, jasni su razlozi Republike Srbije zašto ne želi dati na uvid orginale. Republika Srbija nanovo je povrijedila dogovor, ovaj put o sukcesiji, te nastavlja “mitovsku politiku” 100-godišnje hegemonije i pretenzije spram Republike Hrvatske.

Arhivska građa NDH u Beogradu

Braniteljsko domoljubna stranka Hrvatske zahtijeva od institucija hrvatske države da učine dodatne napore i pritiske prema Republici Srbiji, kako bi se arhivska građa NDH vratila u domovinu. Braniteljsko domoljubna stranka Hrvatske zahtijeva utvrđivanje činjenica na osnovu istine, ma kakva bila.

 

S nama su, pokoj vječni daruj im Gospodine.

 

Za Hrvatsku uvijek !

 

Braniteljsko domoljubna stranka Hrvatske.

 

 

 

 

Visit Us On Facebook