U enciklopediji.hr pod pojmom kultura piše:

kultura (lat. cultura: obrađivanje /zemlje/; njega /tijela i duha/; oplemenjivanje; poštovanje)

Na Wikipediji možemo pročitati kako je Kultura je cjelokupno društveno naslijeđe neke grupe ljudi, to jest naučeni obrasci mišljenja, osjećanja i djelovanja neke grupe, zajednice ili društva, kao i izrazi tih obrazaca u materijalnim objektima. Riječ kultura dolazi iz latinskog colere, što je značilo: nastanjivati, uzgajati, štititi, štovati. Za kulturu postoje i druge definicije koje odražavaju razne teorije za razumijevanje i kriteriji za vrednovanje ljudske djelatnosti. Antropolozi kulturu smatraju definirajući obilježjem roda Homo .

Ministarstva kulture Republike Hrvatske između gradova Dubrovnik, Osijeka i Pule i Rijeka 24. ožujka 2016. odabralo je Rijeku kao Europsku prijestolnicu kulture.

Sve što se od tada poduzimalo u organizaciji Rijeke kao Europske prijestolnice kulture (EPK), a svoj vrhunac je imalo prigodom svečanosti otvorenja Rijeke, nije kultura a najmanje kultura koja je nasljeđe Rijeke, Hrvatske, hrvatskog naroda.

Slogan otvorenja, Luka različitosti/ Port of diversity / Tolerancija / Tolerance / Poštovanje / Respect / Suživot / Coexistence / Mir / Peace / Antifašizam / Antifascism / Umjetnost / Art / Europa / Europe / Kultura / Culture, čista je ideološka demagogija i propaganda nekih prošlih propalih ideologija i totalitarnih sustava.

Voditelj koji glumi transvetita, mijenjanje riječi opere Nikola Šubić Zrinski autora Ivana pl. Zajca, korištenje oruđa kao oružja u silovanju instrumenata, hrvatske himne, same pjesme Bella ciao ( simbolom stradavanja grupe ljudi u obračunu totalitarnih ideologija ), nije hrvatska kultura, nije ni kultura. Nije ni alternativna, avangardna kultura, to je divljaštvo i agresija na zdravu pamet, najviše na svehrvatsko.

Koncept predstave navodog zalaganja za radništvo je u stvari dobro zaraditi na demagogiji samoupravnog socijalizma i radničkih. Rijeka nikada nije bila centar radništva, zalaganja za radnička prava ili industrije u Hrvatskoj ili SFRJ. Stoga na pozornici čude nova nekorištena radnička odijela, kacige i neartikulirano simuliranje radničkih radnji. Nije ni čudno, svi koji su glumili nemaju jedan sat radničko radnog staža. Ako se željelo aludirati na stanje u Trećem maju, treba napomenuti kako su Treći maj vodili lijevi socijaldemokrati a Uljaniku ih je izručila Obersnelova lijeva socijaldemokratska Vlada.

Iz svega nešto dobro, nadamo se kako će nova radnička odijela korištena prilikom otvaranja biti podijeljena radnicima u Trećem maju.

Uz korištenje simbola, zastava i obilježja onih koji su ubijali cijele hrvatske obitelji, pod kojim je izvršena agresija na Republiku Hrvatsku, Braniteljsko domoljubna stranka izražava svoj protest, oštro osuđuje i ograđuje se od dosad viđenog u Rijeci na otvaranju EPK.

Socijaldemokratki gradonačelnik (među bogatijim gradonačelnicima ) Vojko Obersnel izjavio je kako oni koji oni koji kritiziraju dosad viđeni program, kao i ono što slijedi ne razumiju koncept.

Uz Rijeku, irski grad Galway također je europska prijestolnica kulture.
Za razliku od Rijeke koja je napravila lošu kopiju bivših jugoslavenskih prvomajskih sletova, Irci su pokazali svoj kulturu i keltsko

Dovoljno je pogledati prijašnja otvorenja gradova koji su bili EPK-e i shvatiti kao u ovom riječkom doista nešto dobrano ne štima.

Matera, European Capital of Culture: watch the opening ceremony livee
https://www.youtube.com/watch?v=JdkeEFU5bjs

The Official Opening of Plovdiv – European Capital of Culture 2019
https://www.youtube.com/watch…

Culturele Hoofdstad leeuwarden 2018 opening European Capital of Culture
https://www.youtube.com/watch?v=_krEaBx5Z9I

Pozivamo Dječju pravobraniteljicu da osudi i zabrani sudjelovanje djece u ovakvim krajnje nasilnim i neumjesnim “kulturnim događanjima.”

Smatramo kako Vlada Hrvatske koja je birala domaćina EPK mora pod hitno reagirati i zaustaviti ovo sramotno divljaštvo i silovanje hrvatske kulture, hrvatskog naroda i cijele Republike Hrvatske.

Za Hrvatsku uvijek !

Braniteljsko domoljubna stranka Hrvatske.

 

Visit Us On Facebook