Prije nešto više od godinu dana u našem tekstu “Do kada će Hrvatska šutjeti ?, Braniteljsko domoljubna stranka Hrvatske (BDSH) referirala se na zaključke Velike skupštine Srpskog narodnog vijeća te na dokument pod nazivom
“Izjava o pravima Srba u Hrvatskoj” . Na spomenutoj skupštini sudjelovali su predsjednica Republike Hrvatske gđa. Kolinda Grabar Kitarović i predsjednik Republike Srbije gos. Aleksandar Vučić.“Izjava o pravima Srba u Hrvatskoj” točka 7.
Očekujemo dosljedno provođenje zajamčenih prava na jezik, pismo i obrazovanje pripadnika srpske zajednice u Hrvatskoj, te nesmetanu, zakonski zajamčenu službenu upotrebu jezika i pisma, što uključuje nazive naselja, trgova, ulica i javnih institucija u skladu sa Ustavom i zakonom. Posebno i ovaj put ističemo urgentnost registracije manjinskih srpskih škola.”

Posebno smo se osvrnuli na točku 7. Izjave o pravima Srba u Hrvatskoj koja govori o školstvu, pri čemu smo naglasili:

  • BDSH je protiv osnivanja manjinskih škola, naročito protiv različitih nastavnih programa koji dovode do segregacije djece etničkih skupina.
  • BDSH zagovara obrazovanje etničkih manjina kroz dopunski program.

(fotografija: Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

Koliko je bitno da sva djeca pohađaju jedinstveni školski program posebno je vidljivo nakon mirnog prosvjeda u Čakovcu zbog sve većeg terora iz redova određenih pripadnika romske etničke manjine, posebno maloljetika. Prosvjed su i prije održavanja Kajtazi (zastupnik romske etničke manjine), te jedan dio romskih predstavnika okupljenih oko gos. Kajtazija, nazivali poznatim epitetima (homofobni, ustaški itd).

Homofobna izjava Predsjednice Saveza Roma Hrvatske ‘Kali Sara’ Suzane Krčmar upućena saborskom zastupniku Hrvoju Zekanoviću.
Izvor: RTL – Youtube

Nakon što je prosvjed prošao u mirnom i tolerantnom okružju, a sve navedeno na skupu potvrdili ljudi iz vlasti, dežurni anti hrvatski mediji spremni na linč, morali su odstupiti. Kajtazi i njegova svita mijenjaju retoriku, te smatraju kako je za sve kriva navodna ” getoizacija i segregacija ” u kojoj su navodno pripadnici romske etničke skupine prisiljeni živjeti, i inzistiraju na mješovitim razredima i sredinama.

Samo igrom slučaja u rujnu prošle godine u zagrebačkom naselju Vukomerec nakon rafalom ispaljenih više desetaka metaka po školskom dvorištu nitko nije poginuo.
Foto: Robert Ančić

Poznato je kako su gos. Kajtazi i Pupovac dobri suradnici ( naročito u napadima na većinski hrvatski naroda) i članovi istog saborskog kluba. Neupućene bi mogli začuditi njihovi oprečni stavovi, obzirom kako Srpsko narodno vijeće inzistira na obrazovanju djece iz redova srpske etničke skupine na srpskom jeziku po posebnom programu, a za romsku mješovito, što se može zaključiti po nekoliko članaka u tjedniku SNV Novosti.

Od kuda ovakva dvostruka mjerila ?

Jednostavno je, bitno je da je nered, bitno je održavati stanje nesigurnosti i ugroženosti, bitno je da se Hrvatima lijepe poznate etikete, bitno je da se ocrne Hrvati i Hrvatska.

Najnoviji zahtjevi SNV-a da se u mjestima sa većinskom srpskom etničkom manjinom u osnovnim školama u kojima se nastava izvodi na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu prenesu osnivačka prava sa županija. Krajni cilj, dijelom bi dobili autonomijom obrazovanja i upravljanja u tim školama.

Ovih dana smo imali prilike saznati kako se veliki iznosi izdvajaju za školovanje pripadnika romske etničke manjine sa vrlo mizernim i poražavajućim rezultatima.

Svakom djetetu treba dati jednaku šansu. Postojeći hrvatski zakoni vrlo dobro uređuju obiteljske odnose, prava i obveze djeteta i roditelja. Na svako odstupanje treba se reagirati edukativno, na svako opetovano sukladno zakonu sankcionirati.

Zanimljivo je kako nikada nismo čuli gos. Kajtazija kako govori o ostalim nacionalnim manjima koje predstavlja u Hrvatskom saboru. Prema posljednjem popisu stanovništva gos. Kajtazi zastupa ukupno 27.692 (oko 14 000) sa pravom glasa) pripadnika etničkih manjina od kojih su 297 pripadnika austrijske, 350 bugarske, 2.965 njemačke, 672 poljske, 16.975 romske, 435 rumunjske, 1.279 ruske, 1.936 rusinske, 367 turske, 1.878 ukrajinske, 29 vlaške i 509 židovske etničke manjine, što nas dovodi do očigledne manjkavosti sadašnjeg izbornog zakona.

Prema sadašnjem izbornom zakonu očigledno je kako kandidati drugih etničkih skupina u skupini sa romskom ( austrijska, bugarska, njemačka, poljska, rumunjska, rusinska, ruska, turska, ukrajinska, vlaška i židovska ) ne mogu biti birani zbog neravnopravne brojnosti.


Prema posljednjim izborima gos. Kajtazi je dobio 2010 glasova.
https://www.izbori.hr/arhiva-izbora/index.html#/app/parlament-2016

Zbog svega navedenog, Braniteljsko domoljubna stranka Hrvatske zalagat će se za jedinstveni obrazovni sustav na hrvatskom jeziku, dostupnost etničkih sadržaja u dopunskom programu, prestanak izbora kandidata u tijela hrvatske države po bilo kojoj osnovi, naročito etničkoj (brojanja krvnih zrnaca koja po sadašnjim izjavama etničkih predstavnika vode ka getoizaciji i segregaciji), punu kulturnu autonomiju svake etničke skupine u Republici Hrvatskoj.

Za Hrvatsku uvijek !

Braniteljsko domoljubna stranka Hrvatske

Visit Us On Facebook