Kao legalisti, Braniteljsko domoljubna stranka Hravatske poštuje trenutne zakonske odredbe i svim Hrvaticama i Hrvatima želi sretan Dan Državnosti.

Povijesna događanja kazuju nam kako 30.05.1990. Hrvatska nije postala država, niti je postala neovisna, nego je uspostavljana (nakon dugo godina vlasti jednopartijskog susutava) višestranačka vlast, izabrana na slobodnim izborima. Republika Hrvatska i u sastavu SFRJ bila je država, jedna od federativnih jedinica.

5. veljače 1990.godine, Republički sekretarijat za upravu i pravosuđe tada još Socijalističke Republike Hrvatske federativne jedinice u SFRJ , izdao predstavnicima osam stranaka rješenja o registraciji čime je formalno obznanjen politički pluralizam u Hrvatskoj.

15.02.1990. godine, Sabor SR Hrvatske usvaja ustavne amandmane, kojim su legalizirani višestranački izbori i Zakon o izboru i opozivu odbornika i zastupnika, čime su ispunjene sve zakonske predpostavke za održavanje izbora u Hrvatskoj (prvi krug glasanja 22. i 23. travnja, a drugi 6. i 7. svibnja 1990).

Na temelju rezultata glasovanja, 30.05.1990. U Hrvatskom saboru, tada još Socijalističke Republike Hrvatske u sastavu SFRJ, formirana (obnovljena) je višestranačka vlast.

Iako je taj saziv donio mnoge povijesno važne odluke, između ostalog 22.12.1990, Hrvatski Ustav, 25.06.1991. Ustavnu odluku o samostalnosti i nezavisnosti, 08.10.1991. Odluku o prekidu državnopravnih sveza s bivšom SFRJ, činjenica je kako 30.05.1990. Hrvatska još nije bila samostalna država.

Braniteljsko domoljubna stranka Hrvatske smatra kako ( za sada ) prvi pisani dokument koji spominje hrvatsku državnost, odnosno pismo pape Ivana VIII knezu Branimiru od 7. lipnja 879., treba biti datum kojim bi se obilježavao Dan Državnosti.

BDSH smatra, obzirom kako je 30.05.1990, bitan datum za noviju hrvatsku povijesti i kako ga hrvatski narod kao takvog prigrlio kao vrlo bitan, shodno povijesnim činjenicama, trebao obilježavati kao državni blagdan, Dan ponovne uspostave demokracije i višestranačja u Hrvatskoj.

BDSH smatra kako pojedini datumi koji su državni blagdani i spomendani ne odgovaraju povijesnim činjenicima o čemu smo pisali u tekstu Državni blagdani i spomendani kao odraz lažno pisane povijesti.

Izvornik pisma čuva se u Vatikanskom arhivu

Ljubljenom sinu Branimiru.
Čitajući pismo Tvoje plemenitosti, koje si nam poslao po časnom svećeniku, zajedničkome vjerniku, Ivanu, sjajnije od svjetla smo upoznali, kolika je Tvoja vjera i iskrena pobožnost prema crkvi sv. Petra i Pavla i Nama. A jer Božjom pomoći kao vjerni sin sv. Petra i Nas, koji ga Božjom pomoći zamjenjujemo, ponizno ispovijedaš i želiš biti poslušan, ovim pismom Našega apostolstva dostojno zahvaljujemo Tvojoj plemenitosti i očinskom ljubavi kao predragoga sina, koji se vraća u krilo sv. Apostolske Stolice, majke Tvoje, s čijeg su prečistog vrela Tvoji oci pili medonosne rijeke svetog propovijedanja, primamo i duhovnim rukama grlimo te, apostolskom dobrotom njegujemo, da posjedujući milost i blagoslov Božji svetih apostola Petra i Pavla, apostolskih prvaka, uvijek budeš čio i siguran od vidljivih i nevidljivih neprijatelja, koji nikada ne prestaju zasijedati na ljudsko spasenje, te željnu pobjedu nad neprijateljima lakše izvojuješ, jer kako budeš nastojao, da se sam Bogu ponizno pokoriš i slušaš sveti nauk njegov i kako budeš iskazao za ljubav Božju dužnu počast svećenicima i službenicima njegovim, tako ćeš bez sumnje biti pobjednik i gospodar nad svima svojim neprijateljima i buntovnim protivnicima.
I zato opominjemo revnost tvoju, da u svim svojim djelima imaš uvijek pred očima Gospodina, da ga se bojiš i svim srcem ljubiš, jer psalmist veli: „Blažen čovjek, koji se Boga boji i komu su veoma omiljele zapovijedi njegove; jako će biti sjeme na njegovo na zemlji“; a on sam veli u evanđelju: „Tko mene ljubi, držat ce riječ moju, i moj će otac ljubiti njega, i k njemu ćemo doći i kod njega ćemo se nastaniti.“ Kad je to tako, ako svojim dobrim djelima, što sada sjaje, proslaviš Boga, bez sumnje će te jednom ovjenčati vječna slava, jer on preko Mojsija sam svjedoči, da tako čini, govoreći: „Proslavit ću one koji mene slave.“
I budući da si nas preko svećenika Ivana zamolio, da bi te za veći Tvoj spas blagoslovili svojim blagoslovom, učinili smo to rado. Kad smo naime na dan Uzašašća Gospodnjega čitali misu pred žrtvenikom sv. Petra, da uzmogneš ovdje sretno vladati, a po smrti da se na nebesima raduješ za sve vijeke.
Ujedno Ti javljamo, da smo ovoga vjernoga svećenika Ivana odredili za poslanika bugarskome kralju, pa te molimo, da za ljubav Božju dozvoliš, da to poslanstvo obavi bez krzmanja, te stoga Tvojoj ljubavi mnogo puta zahvaljujemo.

Za Hrvatsku uvijek, Za dom spremni.

Braniteljsko domoljubna stranka Hrvatske


Visit Us On Facebook